Gurme Lifestyle

Pratik Çay Saati Tarifleri

7 Ekim 2016
çay

Geleneklerimize göre evimize gelen misafiri en iyi şekilde ağırlamak çok önemlidir. Çayların yanına çeşit çeşit kurabiye, börek, çörek, tatlı çeşitleri hazırlanır. Peki sizce de çay saatine gelen misafirlerimiz için hazırladığımız menüleri güncelleme vaktimiz gelmedi mi? İşte çayın yanında ikram edebileceğiniz en kolay ve lezzetli tarifler….

shutterstock_154560533

Kek kalıbında mozaik kek

Malzemeler:

2 adet yumurta

2 türk kahve fincanı şeker

2 türk kahve fincanı sıvıyağ

2 türk kahve fincanı yoğurt (katı)

1 paket kabartma tozu

1 tepeleme dolu yemek kaşığı kakao

yaklaşık 5 veya 6 kahve fincanı un (azar azar ekleyin)

Yumurta ve şekeri mikserle köpük köpük olup şeker eriyene kadar çırpın.

Yağ ve yoğurdu ekleyerek karıştırın. Unu azar azar ekleyerek kabartma tozunu ilave edin. Kek hamurunun yarısını bir başka kaba alarak kakaoyu ekleyin ve mikserle karıştırın. Baton kek kalıbını katı yağla  yağlayın. (başka orta boy bir kalıp da olabilir kalıbınız büyükse ölçüleri 3 olarak değiştirebilirsiniz.) Kalıbın ortasından başlayarak bir kakaolu bir sade olarak kek hamurunu kalıba dökün.170 c fırında pişirin. Kürdan veya bıçak ile pişip pişmediğini kontrol edin. Fırından alarak soğuyunca kalıptan çıkartın.

shutterstock_288524948

Sodalı kolay börek

Malzemeler:

5  adet yufka

1 şişe maden suyu

3 yumurta

1 su bardağı süt veya yoğurt

1 su bardağı sıvıyağ

İçi için:

200 gr kırık yağlı peynir

Bir bütün yufkayı tepsimizin en altına kenarları dışarı taşacak şekilde dizelim. Diğer yufkaları ikiye bölüp gelişi güzel üzerine yerleştirelim 3. yarımı dizdikten sonra kırık peyniri serpiştirip üzerine yufkaları dizmeye devam edelim. Tepsiden dışarı taşan yufkayı kapatalım ve ince ince dilimleyelim.

Maden suyu, yumurta, yağ ve yoğurdu çırpalım. Böreğimizin üzerine dökelim. Tepsimizi sağa sola döndürerek karışımın her yere dağılmasını sağlayalım. Üzerine susam serpip 200c fırında pişirelim. Alt kısmının kuru kalmadığından emin olun bunun için borcam tepsi kullanılabilir.

shutterstock_442488058

Tarçınlı elmalı kurabiye

Malzemeler:

250 gr tereyağ veya margarin (oda sıcaklığında)

1 çay bardağı sıvıyağ

2 yemek kaşığı yoğurt veya süt

1 yemek kaşığı şeker

1 paket kabartma tozu

aldığı kadar un

İçi için:

3 adet orta boy elma

1 silme tatlı kaşığı tarçın

3  yemek kaşığı şeker

ceviz

Üzeri için : pudra şekeri

Yapılışı:

İçi için tavaya rendelenmiş elmalarımızı ,tarçın ve şekerimizi alıp elmalar suyunu çekinceye kadar pişirelim ve cevizimizi ekleyip soğuması için bir kenara alalım.

Hamur malzemelerini  kabımıza alarak yumuşak bir hamur yoğuralım. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak elimizle inceltebildiğimiz kadar incelterek ortasına harcımızdan bir tatlı kaşığı koyalım ve yarım ay şeklinde kapatalım. Yağlanmış tepsimize dizelim Önceden ısıtılmış fırınımızda üzerleri hafif pembeleşinceye kadar pişirelim. Fırından çıkarınca üzerine bol pudra şekeri serperek servis yapalım.

shutterstock_161767295Banyolu kurabiye

Malzemeler:

250 gr tereyağ veya margarin

1 küçük su bardağı sıvı yağ

1 su bardağı mısır nişastası

2 dolu yemek kaşığı pudra şekeri

1 yumurta

1 paket kabartma tozu

1 paket vanilya

Aldığı kadar un

İç malzemesi:

2 tane orta boy  havuç

2 tane orta boy elma

1 çay bardağı şeker

1 çay bardağı ceviz içi

1 çay kaşığı tarçın

Üzeri için

1 su bardağı soğuk süt

1 su bardağı  hindistan cevizi rendesi (ince olursa daha güzel olur)

Havuç ve elmaları  rendeleyin, şekerle beraber suyunu çekene kadar pişirin.

Ocaktan alınca içine iri dövülmüş  ceviz  içi ve tarçın ilave edip  soğuması için kenara alın…

Hamur için yumuşamış yağ ve  diğer malzemeleri  karıştırıp  yoğurun. Unu yavaş yavaş ilave edin. Ele yapışmayacak kıvamda olmalı hamurunuz.

Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve  parmağınızla ortasını çukurlaştırıp çay kaşığıyla harçtan koyup kapatın ve yuvarlayıp yağlanmış veya yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin. (Elinizde düzleştirip harçtan koymanızda mümkün ama bu şekilde daha kolay geldi bana..)
170 derece önceden  ısıtılmış fırında  hafif pembeleşene kadar pişirin. (çok kızarmasın)

Fırından çıkan kurabiyeleri sıcak haldeyken soğuk süte batırıp hemen  çıkarın ve hindistan cevizine bulayın. (Gerekirse üzerine de serpebilirsiniz) Servis tabağına alın .

Dilerseniz üzerine pudra şekeri serpebilirsiniz.

shutterstock_483088654

Haşhaşlı börek

Malzemeler:

3 adet yufka

2 veya 3 dolu yemek kaşığı haşhaş

1 çay bardağı sıvı yağ

1 su  bardağı süt veya maden suyu

1 adet soğan

tuz,karabiber,kırmızı

biber

2 adet büyük  patates

Haşhaşlı börek nasıl yapılır

İç malzemesini hazırlamak için, patatesleri haşlayıp küp küp doğrayın. Tavaya küçük doğranmış soğanı alarak kavurun.

Patatesleri, tuzu ve baharatları ekleyin. Sosu için haşhaş, yağ ve sütü (maden suyu da olabilir) karıştırın. Yufkanın birini serip üzerine 4-5 kaşık kadar sostan gezdirip, fırçayla her yerine sürün.

Yufkanın karşılıklı kenarlarını ortada birleştirin. Kuru yerlere de azar azar sostan sürün. Sonra uzun kenarları yeniden ortada birleştirerek kare şekil oluşturun. Kareyi dörde bölün. Her parçaya çok az sostan sürüp orta kısmına 1 kaşık iç malzemesinden koyun. Kareleri bohça gibi katlayıp, kat yerleri alta gelecek şekilde tepsiye dizin.

Diğer yufkalara da aynı işlemi tekrarlayın. Böreklerin üzerine kalan sostan sürün. İsterseniz yumurta sarısı da sürebilirsiniz. Börekleri 200 derecelik fırında kızarana kadar pişirin.

Misafirlerinize özel, lezzetli mi lezzetli çay saati menünüz hazır. Peki ya sunumunuz? Hiç dert etmeyin. Piazza Avm Bernardo, Esse, Karaca ve Hisar mağazalarındaki birbirinden şık çay saati takımları sizleri bekliyor!

Benzer Yazılar