Gurme

Hafif Lezzetler

6 Ocak 2017
food

Midenizde şişlik yapmadan, az yağlı, sıcak evinizde yedikten sonra sizi uykuya sürüklemeyecek yemeklerin tam zamanı. Hafif ve pratik yemek tarifleriyle karşınızdayız.

Kuru Patlıcan Dolması

Malzemeler:

  • Yarım çay bardağı bulgur
  • 1 çay bardağı nohut
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 250 gr yağlı kıyma
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı nane
  • 2 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 20 adet kuru patlıcan
  • 1 lt kaynamış su
  • Su kaynarken 2 kaşık domates salçası
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı

Öncelikle kuru patlıcanları sıcak suyla bir güzel yıkayın ardından yumuşamasını sağlayın. Diğer tüm malzemeleri bir kaba alın ve karıştırın. Yumuşamış patlıcanları iç harcıyla doldurup bir tencere tek tek üstleri yukarda kalacak şekilde dizin. Dizdikten sonra tencereye zeytinyağı ve 2 yemek kaşığı domates salçası katılmış kaynar suyu ekleyerek 45 dakika kadar pişirin.

kuru-patlıcan-dolması

Falafel

Malzemeler:

  • 1 çorba kasesi haşlanmış nohut
  • Birer tutam karabiber, kırmızı pul biber, kişniş, tuz
  • 4-5 dal doğranmış maydanoz ve dereotu
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 4 diş sarımsak
  • 1 adet yumurta
  • 1 kase un
  • 1 adet kabartma tozu

Haşladığınız nohutları mutfak robotuna atın ve bulgur tanesi olana kadar çekin. Üstüne doğradığınız soğan, sarımsak, maydanoz, dereotu , kişniş, tuz, karabiber, kırmızı pul biber ve yumurtayı ekleyin. Karışımı bir yoğurma kadına alın ve üzerine un ve kabartma tozunu döküp 10 dakika kadar yoğurun. Yoğurduktan sonra elinizi ara ara ıslatarak köfte hamurundan ceviz büyüklüğünde parçalar alarak yuvarlayın. Hazırladığınız köfteleri 2 saat kadar bekletin. Bir tencerede bol sıvı yağ kızdırın. Köftelerin dışı iyice kızarana kadar kızartın.

23JPFLEX2-superJumbo

Izgara Somon

Malzemeler:

  • 2 dilim somon (kalın dilimlenmiş)
  • ½ çay bardağı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı taze sıkılmış limon suyu
  • 1 adet defne yaprağı
  • 1 çay kaşığı tane karabiber
  • ½ çay kaşığı tuz

Zeytinyağı, taze sıkılmış limon suyu, defne yaprağı, tane karabiber ve tuzu geniş bir kapta karıştırın. Somon dilimlerini bu karışıma yatırıp en az 30 dakika buzdolabında bekletin. Buzdolabından çıkarıp kısa süre önceden ısıtılmış ızgara üzerinde ters yüz ederek kısa süre pişirin. Limon dilimleri ve yeşillikler eşliğinde sıcak olarak sevdiklerinizle paylaşın.

somon-baligi-izgara-servis-tabagi1-1024x768

Balkabaklı Roka Salatası

Malzemeler:

  • 400 gr balkabağı
  • 2 adet kırmızı pancar
  • 1 demet roka
  • Yarım demet Ispanak
  • Yarım su bardağı lor peyniri
  • 1 çay bardağı yer fıstığı
  • 1 adet limonun suyu
  • 2 çorba kaşığı balsamik sirke
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • Tuz, karabiber, kekik

İri küpler halinde doğranmış pancar ve kabakları fırın tepsisine birbirine değmeyecek şekilde yerleştirin. Üzerine zeytinyağı gezdirip tuz serpin ve 200 derecede ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin. Doğranmış ıspanağı hafifçe soteleyin, roka, peynir, fıstık, kızarmış kabak ve pancarla harmanlayın. Sos malzemelerini ayrı bir kapta çırpıp salatanın üzerine dökün, iyice karıştırıp servis yapın.

balkabakli_roka_salatasi-7b8224c9-a0b1-4eb1-a997-4a2fe46ccb9d

Şehriye Salatası

Malzemeler:

  • 1 su bardağı arpa şehriye
  • 1 adet küçük boy kırmızı soğan
  • 6 adet cherry domates
  • 2 adet orta boy salatalık
  • 1/2 su bardağı dilimlenmiş siyah zeytin
  • 1 adet közlenmiş kırmızı biber
  • 4 adet salatalık turşusu
  • 1 adet taze sıkılmış limon suyu
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1/4 çay kaşığı sarımsak tozu
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 1/2 çay kaşığı tuz

Arpa şehriyeyi, derin bir tencerede kaynamakta olan suda 6-8 dakika kadar haşlayın. Kabuğunu soyduğunuz kırmızı soğanı küçük parçalar halinde doğrayın. Cherry domatesleri dört eşit parçaya bölün. Kabuğunu alacalı şekilde soyduğunuz salatalıkları küp şeklinde doğrayın. Közlenmiş kırmızı biber turşusu ve uç kısımlarını aldığınız salatalık turşularını küçük küpler halinde kesin. Suyunu süzdüğünüz haşlanmış arpa şehriyeleri geniş bir salata kasesine alın. Doğramış olduğunuz tüm malzemeyi dilimlenmiş siyah zeytinlerle birlikte ekleyin. Salatanın sosunu hazırlamak için; küçük bir kasede taze sıkılmış limon suyu, zeytinyağı, sarımsak tozu, kekik ve tuzu karıştırın. Sosuyla harmanladığınız salatayı sulanmaması için bekletmeden soğuk ya da ılık olarak servis edin.

Lezzetli mi lezzetli bu tarifler için Samsun, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa Piazza AVM 5M Migros’lara uğramayı unutmayın!

Benzer Yazılar